دانلود کارآموزی در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وزارت راه و ترابری تحت word دارای 69 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود کارآموزی در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وزارت راه و ترابری تحت word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
مقدمه و تشکر:
انسانهای اعصار پیشین با وجود زندگی ساده و ابتدائی ، خود سعی داشتند محلی امن از نظر استحکام و اطمینان خاطر برای سکونت و راه مناسب برای دسترسی و ارتباط مطلوبتر با یکدیگر داشته باشند که با پیشرفت علوم و تکنولوژی مسئله ژئوتکنیک ( شناخت زمین در ارتباط با سازه ) ، علم مکانیک خاک و مقاومت مصالح پدیدار گردید که در طراحی راهها و سازه های مختلف از قبیل سدها ، پلها ، ساختمانهای مسکونی ، اداری ، تجاری و کارگاههای صنعتی کاربرد حیاتی یافته اند .
آمار و ارقام تلفات ناشی از حوادث غیرمترقبه از قبیل طوفان ، سیل ، زلزله و خسارات عمده جانی و مالی در دنیا ، روز به روز نیاز انسان را به این رشته از علوم بیشتر می نمایاند . امروزه شاهد آن هستیم که در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا به بهترین شکل ممکن از علم مکانیک خاک و مقاومت مصالح در همه ساخت وسازها استفاده بهینه بعمل می آید . حال آنکه در کشور ما که در حال توسعه می باشد الزاما بایستی بیشتر اندیشید و با همتی بلند و عزمی راسخ و دیدی وسیع و حساسیتی بیشتر از قبل ، دست به دست هم داده جهت آبادانی بیشتر و حفظ بیت المال با رعایت اصول ایمنی و استانداردهای بین المللی عمل نمود . باشد تا شاهد روزی باشیم که هیچ سازه ای کمترین نقص و ایراد فنی از جهت کیفی نداشته باشد .
این امر حاصل نخواهد شد مگر اینکه هرگونه ساخت و سازی با شناخت لایه های زیرین زمین و خصوصیات فیزیکی و مکانیکی کلیه مصالح بکار رفته در سازه و توجه ویژه به کیفیت کار در آن همراه باشد .
ا نشا ا . . .
هنگامی که اینجانب خود را جهت گذراندن کارآموزی 2 به شرکت مهندسی شمال سازانه معرفی نمودم به صلاحدید جناب آقای مهندس پوراکبری و به دلیل تعدد کارآموز و پایین بودن راندمان آموزش در پروژه مذکور به قسمت نظارت پروژه و از آنجا به آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان و به مسئول این شعبه جناب آقای مهندس زمانی معرفی شدم وبا سرپرستی ایشان ونظارت مستقیم جناب آقای مهندس پور اکبری مشغول به گذراندن دوره دو ماهه کار آموزی در این واحد شدم.
در اینجا لازم می دانم از جناب آقای مهندس زمانی مسئول آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان وهمچنین جناب آقای مهندس پور اکبری که در این مدت راهنمای من بوده اند و کمک زیادی جهت یادگیری نکات فنی و رعایت تشکیلات سازمانی ، به من کردند تشکر میکنم .
فصل اول
آشنایی کلی با مکان کارآموزی
1- تاریخچه سازمان
2- نمودار سازمانی و تشکیلات
3- نوع محصولات تولیدی یا خدمات
4- شرح مختصری از فرایند تولید یا خدمات
1-تاریخچه سازمان :
آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وزارت راه و ترابری با بیش از 40 سال سابقه بزرگترین موسسه کنترل کیفی ایران می باشد .
این سازمان برای اولین بار در ایران در سال 1342 در تهران تاسیس شد و از آن زمان تا کنون تحت نظر وزارت راه و ترابری به کار خود ادامه داده است . پس از گسترش خدمات این سازمان و به منظور همگانی کردن فرهنگ کنترل کیفی ، آزمایشگاه فنی ومکانیک خاک تصمیم به توسعه دادن این خدمات در سراسر کشور کرد ، و به این ترتیب پس از تهران و اصفهان ،استان گیلان از اولین شهرهایی بود که در آن زمان رسما شعبه آزمایشگاه فنی ومکانیک خاک در خود داشت .
اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان گیلان قبل از سال 1350 با استقرار یک واحد محلی زیر نظر آزمایشگاه مرکز آغاز به فعالیت کرد و با شروع چند پروژه راهسازی در محورهای مختلف به منظور ارائه خدمات کنترل کیفی مطلوب تر اقدام به تاسیس شعبه در مرکز استان نمود . بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی با آماده شدن ساختمان فعلی آزمایشگاه فعالیت آن محسوس تر و هر سال از سال قبل فعال تر و مجهز تر گردید .
هم اکنون آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان گیلان با بیش از 65 نفر پرسنل مجرب با مجهزترین و پیشرفته ترین لوازم و وسایل آزمایشگاهی و تحقیقاتی ، توانایی انجام کلیه خدمات مورد نیاز عملیات تحقیقاتی ، ژئوتکنیک ، مطالعات مسیر ، کنترل کیفیت و مرغوبیت مصالح پروژه های ملی و استانی را با دارا بودن 5 شعبه مجهز در شهرهای رشت ، انزلی ، لاهیجان ، فومن ،سیاهکل و با 22 واحد محلی مستقر خدمات بیش از 30 پروژه ملی و دهها پروژه عمرانی را ارائه می دهد .
ضمنا ذکر این نکته ضروری است که اداره کل آزمایشگاه استان گیلان مرکزیت منطقه 2 ( شامل استانهای گیلان ، مازندران ، گلستان ، اردبیل ) را نیز به عهده داشته و همکاری گسترده ای به منظور ارائه خدمات مطلوب آزمایشگاهی ایفا می نماید .
مطابق اساسنامه شرکت سهامی آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک که در تاریخ 18/11/1363 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است این شرکت صد در صد دولتی می باشد و کلیه درآمدهای حاصله از خدمات آن به حساب 945 خزانه واریز می گردد و رسالت آن کنترل کیفی و بررسی چگونگی مصالح و مطالعات ژئوتکنیک و مکانیک خاک می باشد و بدین لحاظ می تواند بازوی توانمندی برای کلیه دست اندرکاران اجرائی به منظور ارتقاء کیفی در اجرای پروژه ها و جلوگیری از هدر رفتن سرمایه های ملی محسوب گردد . لذا با توجه به هزینه های گزاف و محدودیتهای مالی و کمبود مصالح از قبیل ( سیمان ، قیر ، آهن آلات و . . . ) چنانچه از امکانات گسترده آزمایشگاه به نحو شایسته ای استفاده گردد و با دیدی عمیق و وسیع به این مسئله مهم و حیاتی نگریسته شود و مانند اکثر استانهای کشور آزمایشگاه را از خود دانسته ، بطور قطع و یقین نه تنها در هزینه ها صرفه جوئی مطلوبی خواهیم داشت بلکه از دوباره کاریها و اتلاف زمان و نیروی کار و سرمایه های ملی جلوگیری شده وبا پرداخت حداکثر 2% حق الزحمه آزمایشگاه می توان 98% بودجه عمران و سازندگی را تضمین نمود . امید است که با انتخاب آزمایشگاه اصلح در کنترل کیفی پروژه ها به اهداف از پیش تعیین شده دست یابیم .
2- نمودار سازمانی و تشکیلات :
اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک از همان ابتدای زمان تاسیس ، یعنی سال 1342 تحت نظر وزارت راه و ترابری بود این سلسله مراتب پس از انقلاب اسلامی هم ادامه پیدا کرد . بعد از انقلاب اسلامی که تعداد شعبه های آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک افزایش یافت ، اداره مرکزی آزمایشگاه تصمیم گرفت که برای کنترل بهتر و همچنین خدمات رسانی بیشتر و بهینه تر شعبه های فعال و پرکار کشور را به چند اداره کل تقسیم کند و در واقع در هر چند استان ، فعالترین شعبه به اداره کل در آن منطقه تبدیل شده و مستقیما نظارت بر کار استانهای آن منطقه را به عهده می گیرد و نیز همکاری عمده ای با تمامی شعبات منطقه تحت پوشش خود را موظف است .
استان گیلان نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد و چون اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان گیلان یکی از پرسابقه ترین اداره کل ، بعد از اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک تهران و اصفهان می باشد ، از طرف اداره کل تهران به عنوان اداره کل مرکزی منطقه 2 نیز انتخاب شده است لازم به ذکر است که منطقه 2 شامل استانهای گیلان ، مازندران ، گلستان ، اردبیل است .
علاوه بر این سلسله مراتب و تشکیلات سازمانی در خود استان نیز به نحو شایسته ای کنترل می شود که در زیر توضیح داده شده است.
در حال حاضر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان گیلان بیش از 65 نفر پرسنل مجرب دارد و با مجهزترین و پیشرفته ترین لوازم و وسایل آزمایشگاهی و با دارا بودن 5 شعبه مجهز در شهرهای رشت ، انزلی ، لاهیجان، فومن و سیاهکل و نیز با 22 واحد محلی مستقر در محل پروژه های عمرانی متعدد این استان ، هم اکنون وظیفه خدمات رسانی به بیش از 30 پروژه ملی و دهها پروژه عمرانی را به عهده دارد .
در واقع اگر بخواهیم نمودار سازمانی و تشکیلات آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان را بطور خلاصه نام ببریم ،چنین باید بیان کنیم که آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک لاهیجان تحت پوشش و نظارت اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان گیلان فعالیت دارد ضمن اینکه اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک گیلان هم تحت نظارت اداره مرکزی تهران فعالیت می کند و حتی خود اداره مرکزی تحت نظر وزارت راه وترابری و بعداز آن دولت جمهوری اسلامی است.
گوشه ای از نمودار سازمانی و تشکیلاتی آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان را در زیر می بینیم .
وزارت راه و ترابری
اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک
( سرپرستی مناطق)
اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک
( استان گیلان )
آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک
( شعبه لاهیجان )
واحد های محلی تحت پوشش
و
پروژه های تحت نظارت
3-نوع محصولات یا خدمات :
اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک صرفا یک سازمان خدماتی است و در واقع وظیفه کنترل کیفی پروژه های عمرانی را به عهده دارد .
این اداره کل با توجه به کادر فنی مجرب و با داشتن لوازم و وسایل آزمایشگاهی مدرن حفاری ( ضربه ای – دورانی ) قادر به حفاری تا اعماق 100 متری همراه با انجام آزمایشات مختلف صحرایی حین گمانه زنی در لایه های آبرفتی و سنگی می باشد و دستگاههای پیشرفته سه محوری دیجیتالی ، تحکیم ، برش مستقیم ، نفوذ پذیری و . . . به منظور تعیین پارامترهای مکانیکی خاک (Q و C) و پارامترهای تغییر شکل پذیری و زهکشی خاک را
داراست که برای تهیه گزارش نهایی ژئوتکنیک جهت ارئه مقاومت خاک و تخمین نشست پی ها مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین جهت کنترل کیفی سازه های مختلف و روسازی راهها دارای دهها دستگاه جک بتن شکن دیجیتالی ، برقی و دستی با ظرفیتهای 300 ، 200 و 100 تن و صدها دستگاه مارشال ، تجزیه آسفالت ، حمام آسفالت ، CBR ، VSS ، آون ، ترازوهای حساس ، کرگیری ، لوس آنجلس و . . . می باشد و نیز آزمایشگاه شیمی کاملا مجهز و فعال که آزمایشات شیمیائی و فیزیکی مربوط به خاک ، آب ، قیر و سیمان را انجام می دهد و همچنین توان انجام آزمایشات مشروحه زیر را مطابق با استانداردهای بین المللی در کوتاهترین زمان به نحو احسن دارد .
آزمایشهای مربوط به آسفالت :
1- آزمایش دانه بندی مصالح
2- آزمایش تعیین درصد قیر و مصالح
3- آزمایش تعیین وزن مخصوص آسفالت
4- آزمایش تعیین درصد فضای خالی آسفالت
5- آزمایش تعیین استحکام و نرمی آسفالت
6- آزمایش تعیین درصد شکستگی مصالح
7- آزمایش تعیین درصد تراکم نسبی و ضخامت آسفالت
8- آزمایش تعیین جذب قیر مصالح
9- طرح کامل آسفالت
10- تعیین مرغوبیت مصالح ( لوس آنجلس ،ساندنس، تطویل ، تورق و . . )
آزمایشهای مربوط به بتن :
1- آزمایش دانه بندی
2- آزمایش تعیین مقاومت فشاری
3- آزمایش تعیین روانی ( اسلامپ )
4- آزمایش تخمین هوای بتن
5- آزمایش تعیین کارآیی بتن
6- طرح کامل بتن
7- نمونه گیری از بتن سخت شده ( کرگیری )
8- طرح اختلاط مصالح
9- تعیین ضریب تطویل و تورق
10- تعیین ارزش ماسه ای و ضریب نرمی
11- تعیین وزن مخصوص مصالح و جذب آب
12- تعیین درصد شکستگی و درصد افت وزنی در برابر سایش ( لوس آنجلس)
13- تعیین درصد افت وزنی در برابر شرایط جوی ( یخبندان )
14- تعیین درصد افت وزنی در برابر شرایط محیطی ( ساندنس )
آزمایشهای مربوط به خاک :
1- آزمایش دانه بندی ، هیدرومتری ( طبقه بندی خاک )
2- آزمایش تعیین حد روانی و خمیری و حد انقباض
3- آزمایش تعیین درصد رطوبت
4- آزمایش وزن مخصوص خاک
5- آزمایش درصد تراکم نسبی خاک
6- آزمایش تراکم آزمایشگاهی ( کمپکشن )
7- آزمایش ضریب توان باربری ، تعیین مقاومت نسبی خاک
8- آزمایش سه محوری
9- آزمایش تحکیم ( نشست )
10- آزمایش برش مستقیم
11- آزمایش نفوذپذیری آزمایشگاهی
آزمایشهای صحرایی :
1- آزمایش ضربه و نفوذ استاندارد
2- آزمایش تعیین ضریب نفوذپذیری لوفران
3- آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی خاک
4- آزمایش بارگذاری صفحه ای و بارگذاری سقف
5- آزمایش برش پره ای
آزمایشهای شیمیایی خاک و آب :
1- تعیین مقدار سولفات آب و خاک
2- تعیین مقدار کلر آب و خاک
3- تعیین مقدار منیزیم و کلسیم در عصاره اشباع خاک
4- تعیین کل مواد محلول ( باقیمانده تبخیر ) خاک و آب
5- تعیین PH خاک و آب
6- تعیین هدایت الکتریکی خاک و آب
7- تعیین درصد گچ در عصاره اشباع خاک
8- تعیین درصد آهک در عصاره اشباع خاک
9- تعیین مقدار اکسیدهای کلسیم و منیزیم خاک
10- تعیین مقدار سولفات کل خاک
11- تعیین مقدار مواد آلی موجود در خاک
12- آزمایش فعل و انفعالات قلیایی خاک
13- تعیین مقدار مواد آلی بصورت نظری ( ناخالصی آلی )
14- تعیین مقدار کربنات و بی کربنات خاک
15- تعیین سنگینی کربنات و بی کربنات ( سختی کل ) آب
16- تعیین میزان کلسیم و منیزیم آب
آزمایشهای قیر :
1- تعیین درجه نفوذپذیری قیر
2- تعیین نقطه نرمی قیر
3- تعیین نقطه اشتعال قیر
4- تعیین افت وزنی حرارتی قیر ( در 163 درجه سانتیگراد )
5- تعیین وزن مخصوص قیر
6- تعیین خاصیت کششی یا انگمی قیر
7- تعیین مقدار حلالیت قیر در سولفور کربن یا تترا کلرو کربن ( درجه خلوص قیر)
8- تعیین لعاب نازک قیر
آزمایشهای سیمان :
1- تعیین وزن مخصوص سیمان
2- تعیین گیرش سیمان
3- آزمایشات شیمیایی سیمان
4- نمونه گیری و تعیین مقاومت فشار ملات سیمان
لازم به تذکر است که آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک لاهیجان به جز آزمایشهای شیمیایی و آزمایشهای مربوط به قیر و سیمان تقریبا توانایی انجام بقیه موارد را دارد و امکانات لازم جهت آزمایشات مربوطه در این شعبه فراهم است .
4 - شرح مختصری از فرایند خدمات :
وقتی یک پروژه عمرانی می خواهد شروع به کار کند و در واقع قبل از شروع به کار ، کارفرما مستقیما و بدون هیچ واسطه ای با آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک وارد قرارداد می شود .
اما قراردادها در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است :
انواع قراردادها :
الف – قراردادهای 2 درصدی
ب – قراردادهای تعرفه ای
پ – قراردادهای مقطوع
قراردادهای 2 درصدی :
این نوع قرارداد اغلب مربوط به پروژه های ملی است و در آن کارفرما یک نسخه از دفترچه پیمان را در اختیار آزمایشگاه مربوطه می گذارد . البته بستن این نوع قراردادها مستقیما بین نماینده کارفرما و اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در تهران صورت می گیرد و از آن طریق طبق دستور وابلاغ به اداره کل آزمایشگاه استان و سپس به شعبه مربوطه ابلاغ می گردد .
نحوه پرداخت حق الزحمه در این نوع قرار دادها همانطور که از اسم آن برمی آید هرماه با تصویب دستگاه نظارت ، ماهیانه 2% از مبلغ تایید شده در صورت وضعیت به آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک تعلق می پذیرد .
قراردادهای تعرفه ای :
این نوع قراردادها اغلب در پروژه های کوچک کاربرد دارد و همچنین در پروژه های 2 درصدی نیز در برخی کارهای پیش بینی نشده و یا خارج از برنامه کاری ، البته با درخواست کتبی کارفرما ، از این نوع قرارداد استفاده می شود .
روند کار در مورد این نوع قراردا به این صورت است که کارفرما یک نامه درخواست با توضیحات مفصل تهیه و به شعبه آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک مربوطه تحویل می دهد . پس از آن شعبه موظف است جهت دستور کار نامه را به اداره مرکزی استان بفرستد و پس از کسب دستور از اداره مرکزی استان همکاریهای لازم را در پروژه مربوطه به عمل می آورند .
حق الزحمه خدمات رسانی در این نوع قراردادها بر اساس تعرفه سازمان برنامه و بودجه می باشد و ماهیانه با توجه به صورت حساب مبلغ محاسبه شده به حساب 945 بانک مرکزی تهران واریز می شود .
قراردادهای مقطوع :
این قرارداد معمولا در پروژه های عظیم و با حجم کاری بالا مورد استفاده قرار می گیرد که در آن کارفرما با قرارداد نوع اول موافق نیست و به همین دلیل از این نوع قرارداد استفاده می شود . در این نوع قرار داد با توجه به حجم کار و نیز توافق طرفین قرارداد مبلغی به عنوان مبلغ مقطوع قرارداده می شود که این مبلغ به صورت 6 ماهه ، 9 ماهه و یا 12 ماهه و ماهیانه به عنوان حق الزحمه به آزمایشگاه پرداخت می شود . ضمن اینکه طبق این قرارداد برای خدمات رسانی در خارج از وقت اداری اضافه کار در نظر گرفته می شود .
روند کار اداری آزمایشات :
روند کار اداری در مورد تمام آزمایشات خاکی ، بتنی و آسفالتی تقریبا به یک صورت است و این فرایند کاری بطور خلاصه به شرح زیر می باشد :
پس از امضا قرارداد فی مابین کارفرمای مربوطه و آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک ، قبل از اجرای هریک از قسمتهای مختلف پروژه که در مفاد قرارداد ذکر شده است ، دستگاه نظارت موظف است کتبا درخواست آزمایشمربوطه را صادر کند . ضمنا موارد زیر باید حتما در درخواست مورد نظر ذکر شود :
نام و نوع آزمایش ، محل یا کیلومتر انجام آزمایش ، تاریخ درخواست ، تاریخ انجام آزمایش .
در مورد ارائه گزارش نتایج آزمایش مربوطه آزمایشگاه موظف است ظرف 24 ساعت نتیجه آزمایشرا به دستگاه نظارت و کارفرما اعلام کند ، البته مدت زمان اعلام نتیجه آزمایشات مقاومت فشاری بتن به نوع نمونه اخذ شده برمی گردد .
در مورد مطلوب بودن یا عدم مطلوبیت نتیجه آزمایش تصمیم نهایی با دستگاه نظارت می باشد .
فصل دوم
ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز
1-موقعیت رشته کارآموز در واحد صنعتی
2-بررسی شرح وظایف کارآموز در واحد صنعتی
3-امور جاری در دست اقدام
4-برنامه های آینده
1 – موقعیت رشته کارآموز در واحد صنعتی:
آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک یکی از مهمترین سازمانهای کنترل کیفی در امور پروژه های عمرانی است . پروژه های عمرانی را می توان به چند قسمت تقسیم کردکه مهمترین آنها به شرح زیر میباشد :
پروژه های راهسازی ، پروژه های ساختمانی ، احداث فرودگاه ، احداث سد
همچنین در این زمینه پروژه های راهسازی را میتوان به چند قسمت اصلی تقسیم کرد که عبارتند از :
راههای اصلی ، راههای فرعی ، ابنیه فنی در راه ، عملیات آسفالت در دو بخش تک کت و پریمکت
به همین ترتیب عملایت ساختمانی نیز زیرمجموعه های خاص خود را دارد:
ساختمانهای اسکلت فلزی ، ساختمانهای اسکلت بتنی ، ساختمانهای صنعتی ، ساختمانهای اداری و ساختمانهای مسکونی
با توجه به تنوع کاری در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و نیز با توجه به اینکه گریش کاردانی زیرسازی راه تقریبا تمام تخصصهای مربوط به راه را در خود دارد ، یکی از مهمترین سازمانهایی که مستقیما کاردانهای زیرسازی راه را جهت کار به خود جذب می کند آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک است ، چون تقریبا تمام کارها و خدمات این سازمان در حیطه تخصص افراد دارای مدرک کاردانی زیرسازی راه می باشد و تنها مشکل این رشته عدم وجود حتی یک واحد درسی مربوط به بتن عملیات بتن ریزی و آزمایشات مربوط به آن است . که با توجه به اینکه در تمام پروژه های ساختمانی و حتی راهسازی وجود ابنیه بتنی حتمی است ، عدم پیشبینی دروس بتنی به عنوان یکی از دروس تخصصی در این رشته جای تعجب است و در واقع یکی از بزرگترین ضعفهای این رشته تحصیلی همین موضوع می باشد .
بررسی جزئیات سازمانی :
در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به جز روسای شعبات و نیز مدیر کل استان ، متصدیان واحدهای محلی و مسئولین و نمایندگان آزمایشگاه در قطعه های راهسازی تقریبا همگی دارای مدرک کاردانیهای فنی عمران می باشند که پس از گذراندن یک دوره آموزشی و کار ورزی در یکی از شعبات این سازمان مشغول به کار می شوند .
لازم به ذکر است که در یکی از بازدیدهای ماهانه مدیر کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک از شعبه لاهیجان در صحبتی که با ایشان داشتم ، ایشان متذکر شدند که احتیاج این اداره کل به افرادی که تخصص آنها صرفا راهسازی باشد در این برهه از زمان بیش از هر زمانی احساس می شود و حتی این سازمان بارها طی سالهای گذشته از طریق جراید و اطلاعیه های مکرر از این افراد دعوت به کار کرده است .
به هر حال جزئیات سازمانی وتشکیلاتی در مورد رشته زیرسازی راه در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک بطور خلاصه به این شرح است که ، دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی زیرسازی راه در اداره کل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به عنوان متصدی واحدهای محلی و حتی در مواردی به عنوان مسئول یکی از شعبات استان پذیرفته و مشغول به کار می شوند .
2- بررسی شرح وظایف کارآموز :
در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک لاهیجان ، جناب آقای مهندس زمانی مسئولیت شعبه را عهده دار می باشند ، البته علاوه بر ایشان جناب آقای مهندس شاهعلی به عنوان تکنسین کمکی و آقایان عیدی و شهبازی به عنوان کارگر فنی در این شعبه مشغول به کار هستند به این ترتیب تقسیم کارهای شعبه به این صورت بود که کارهای فنی توسط کارگران فنی و با نظارت مهندس شاهعلی انجام می پذیرفت و انجام کارهای تخصصی و تنظیم گزارشات و جواب آزمایشها بوسیله مهندس زمانی اجرا می گردید که البته در مواردی نیز مهندس شاهعلی در تنظیم اسناد ایشان را یاری می کردند.
در مدت شصت روزه کارآموزی با توجه به اعتماد کاری از طرف جناب آقای مهندس زمانی در مواردی با ایشان و گروهشان همکاری می کردم که بطور خلاصه در زیر از نظر می گذرد .
الف- همکاری با کارگران فنی تقریبا در تمام آزمایشات
ب – توزین قوطی های مربوط به آزمایشهای تراکم نسبی و درصد رطوبت خاک
پ – قرار دادن نمونه های اخذ شده از خاک در آون و تنظیم درجه حرارت آون
ت – اندازه گیری ابعاد نمونه های مکعبی بتن با کولیس و همچنین توزین آنها در زمان انجام آزمایش فشاری
ث – شکستن بتنهای هفت روزه در آزمایشگاه و تحویل پیش نویس آن به سرپرست کارآموزی
ج – تنظیم و کاربن گذاری شیتهای 7 برگی مربوط به نتایج آزمایشها
چ – شستشوی آسفالت با بنزین در محفظه ای به نام استراکشن جهت بدست آوردن درصد قیر
ح – همکاری با مهندس زمانی در انجام آزمایش حد روانی در مواردی معدود
3 – امور جاری در دست اقدام :
آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک لاهیجان به این علت که یک سازمان خدماتی است و در جهت کنترل کیفی پروژه های عمرانی خدمت می کند ، همیشه آماده خدمتگذاری در عرصه عمرانی می باشد و امور جاری در دست اقدام این سازمان بستگی به پروژه هایی دارد که در منطقه تحت نظارت این شعبه در حال اجرا است .
هم اکنون و در این فاصله زمانی یعنی اسفند 1380 ، فروردین و اردیبهشت 1381 که بنده به عنوان کارآموز با این شعبه همکاری داشتم پروژه هایی که با آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان قرارداد داشتند به شرح زیر هستند :
الف – پروژه احداث پتروشیمی پترو صنعت لاهیجان :
این پروژه که از تاریخ 11/7/ 1380 شروع به کار کرده است یکی از مهمترین پروژه های طرف قرارداد با آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شعبه لاهیجان است و قرار داد آن از نوع مقطوع می باشد که مبلغ قرار داد بدون احتساب اضافه کاری ماهیانه حدود 000/000/10 ریال می باشد و موضوع این قرار داد هر سه مورد آزمایش خاکی ، بتنی و آسفالتی را در خود دارد که فعلا فقط مورد آزمایشات بتنی در حال اجرا است .
کارفرمای این پروژه را شرکت پتروصنعت وابسته به بنیاد جانبازان به عهده دارد ، ناظر پروژه شرکت مهندسین مشاور پارسیکان و همچنین شرکت کره ای سیتی سان هستند ، پیمانکاران پروژه هم در بخش ساختمانی و محوطه سازی دو شرکت بین المللی ایستافر و تکنیک کان میباشند .
ب – پروژه های 2 درصدی وزارت راه و ترابری که کارفرما ، ناظر و مسئولیت بخش اجرائی آن به عهده خود وزارت راه و ترابری است . قرارداداین پروژه ها از نوع 2 درصدی است و عبارتند از :
1- پروژه روکش آسفالت محور فومن - ماسوله
2- پروژه پل رو گذر شهرک صنعتی لاهیجان
3- پروژه تعریض راه لاهیجان- دیلمان
پ – پروژه ترمیم کانال آب کشاورزی لاهیجان که کارفرمای آن سازمان امور آب کشاورزی لاهیجان بوده و مهندس ناظر این پروژه نیز همان نماینده کارفرما است وپیمانکار این پروژه شرکت احیا دالان است . قرارداد این پروژه با آزمایشگاه از نوع تعرفه ای است.
ت – پروژه احداث بند خاکی روستای دُر ، این پروژه یکی از پروژه های وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است که کارفرما و نظارت آن را جهاد کشاورزی لاهیجان عهده دار است و اجرای آن به عهده یکی از پیمانکاران جز در منطقه میباشد . قرارداداین پروژه با آزمایشگاه از نوع تعرفه ای است .
ث – پروژه احداث سیل بند دامنه که تحت نظارت و کارفرمائی جهادکشاورزی لاهیجان در حال اجرا است و قرارداد این پروژه نیز از نوع تعرفه ای میباشد.
لازم به ذکر است تعریف و انواع قراردادهای مر بوط به آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در قسمتهای بعد توضیح داده شده است .
4- برنامه های آینده :
با توجه به توضیحی که در قسمت قبل هم داده شد ، برنامه های آینده آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک بستگی به اجرای پروژه های عمرانی در منطقه تحت پوشش این شعبه دارد و تنها مواردی معدود در دستور کار آینده آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک لاهیجان هست که به صورت خلاصه و لیست در ریز آورده شده است :
الف – قرارداد با شرکت توانیر مربوط به وزارت نیرو در مورد نمونه گیری از بتن پایه دکلهای انتقال نیرو از پست 400 کیلو ولت شهید مدنی لاهیجان به محل پتروشیمی پترو صنعت.
ب – گمانه زنی و انجام آزمایشات ژئوتکنیک مربوط به پروژه احداث سد دره کولاده لاهیجان .
پ – تغییر مکان شعبه و انتقال آن به ساختمانی که برای این شعبه خریداری شده است .
فصل سوم
آزمون آموخته ها و نتایج
1- بررسی و تحلیل عمیق در مورد موضوع کارآموزی
2-پیشنهادات جهت بهبود وضعیت
فرمهای پیشرفت کارآموزی
فرم پایان دوره کارآموزی
فرم خلاصه اطلاعات کارآموزی
1- بررسی و تحلیل عمیق در مورد موضوع کارآموزی
مقدمه :
عملیات بتنی در اکثر پروژه های راهسازی منظور شده است و بخش عمده ای از آن را تشکیل می دهد . چون عملکرد ابنیه بتنی بستگی به کیفیت بتن دارد لذا عوامل اجرائی بایستی ضمن رعایت کامل مشخصات فنی نسبت به رعایت مفاد این دستورالعمل نیز اقدام نمایند باشد که با اجرای آن وضعیت مطلوبتر حاصل و هماهنگی بیشتری در اجرای عملیات بتنی بوجود آید .
نحوه نمونه برداری :
نمونه برداری در قالبهای مکعبی به ابعاد 20 سانتیمتر و به تعداد حداقل 5 نمونه ( دو نمونه برای آزمایش 7روزه و سه نمونه برای آزمایش 28 روزه ) اخذ و اطلاعاتی به شرح ذیل روی هر نمونه درج گردد .
1 – کیلومتر محل احداث سازه
2 – تاریخ نمونه برداری
3 – ذکر محل مصرف و عضو سازه بتنی
4 – شماره نمونه و نوع سیمان مصرفی
5 – عبارتهای 7 یا 28 روزه ( 11 یا 42 روزه برای بتن با سیمان تیپ 5 ) روی نمونه درج گردد ( روی دو نمونه عبارت 7 یا 11 روزه و روی سه نمونه عبارت 28 یا 42 روزه )
در صورت استفاده از نمونه های استوانه ای به ابعاد 15 ×30 سانتیمتر و مکعبی به ابعاد 15 سانتیمتر باید مقاومت آنها به مقاومت نظیر نمونه های مکعبی مطابق جدول زیر تبدیل شود .
شکل و اندازه نمونه ضریب تبدیل
مکعب به ابعاد 20 سانتیمتر 00/1
مکعب به ابعاد 15 سانتیمتر 95/0
استوانه به ابعاد 15×30 25/1
نمونه ها باید از محل تخلیه بتونیر یا محل تخلیه دستگاه بتن ریز به شرح جدول زیر تهیه شوند .
نوع بتن در صورت تهیه بتن به روش معمولی حداکثر حجم بتن برای هر نوبت نمونه برداری ( متر مکعب) در صورت تهیه بتن در کارگاه مرکزی (مرکز بتن اتوماتیک) حداکثر حجم بتن برای هر نوبت نمونه برداری ( متر مکعب )
غیر مصلح شالوده 100 200
غیر مصلح بالای شالوده 70 150
هر نوع بتن مصلح 30 70
در هر روز بتن ریزی حداقل یک سری نمونه برای هر طبقه بتن برداشته شود ، مثلا اگر در یک روز از بتن با مقاومتهای مشخصه 250 و 300 استفاده گردد از هر نوع یک سری نمونه تهیه شود .
برای هر معدن و هر فصل کار پیمانکار موظف است با هماهنگی دستگاه نظارت 45 روز قبل از شروع بتن ریزی حداقل 10 نمونه مکعبی از بتن پیشبینی شده برای مصرف را جهت آزمایش در اختیار دستگاه نظارت قرار دهد .
برای هر نوع بتن آزمایشی پیمانکار باید اطلاعات مشروحه زیر را در اختیار دستگاه نظارت قرار دهد .
1- عیار سیمان ، درصد ماسه و شن
2- نتایج آزمایش دانه بندی مصالح سنگی و ارزش ماسه ای
3- نوع مصالح سنگی ( منابع رودخانه ای یا سنگ شکسته )
4- محل منابع و معادن مصالح
5- نسبت آب به سیمان
6- نوع سیمان و آب مصرفی
دستگاه نظارت موظف است برای حداقل هر 250 تن سیمان تحویل داده شده به کارگاه نمونه ای تهیه و جهت کنترل کیفیت به آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک ارسال دارد .
نحوه انجام آزمایش :
هریک از نمونه های بتنی اخذ شده به شرح ردیفهای بالا می بایست در راس مدت قید شده روی نمونه ( 7 یا 11 روزه برای دو نمونه و 28 یا 42 روزه برای سه نمونه دیگر ) تحت آزمایش فشاری قرار گیرند در این مرحله رعایت مطالب ذیل الزامی است .
الف - آزمایشگاه موظف است نتایج آزمایش مقاومت فشاری دو نمونه بتنی 7 یا 11 روزه ( سیمان تیپ 5 ) را بلافاصله و حداکثر ظرف مدت 24 ساعت به دستگاه نظارت گزارش نماید .
ب – آزمایشگاه میبایستی نمونه های بتنی 7 یا 11 روزه و 28 یا 42 روزه را در حضور نماینده دستگاه نظارت و نماینده پیمانکار آزمایش نماید .
تبصره : عدم حضور پیمانکار و مشاور در موقع انجام آزمایش مقاومت فشاری حقی برای ادعا ایجاد نمی نماید .
پ – اوراق گزارش مقاومت فشاری بتن بایستی به زبان فارسی تنظیم و درج اطلاعاتی به شرح زیر در هر مورد ضروری است :
1- شماره نمونه و کیلومتر و محل اخذ نمونه و نوع نمونه
2- تاریخ نمونه برداری ، تاریخ آزمایش ، سن نمونه در موقع آزمایش
3- ابعاد نمونه ، سطح بارگذاری شده ، وزن و حجم نمونه
4- وزن مخصوص بتن
5- حداکثر بار وارده
6- مقاومت فشاری بدست آمده ، مقاومت مشخصه فشاری ابلاغی
7- روانی بتن ( اسلامپ )
8- نوع سیمان مصرفی
حد نصاب مقاومت فشاری بتن :
مقاومت بتن ساخته شده وقتی قابل قبول است که مقاومت فشاری سری نمونه های سه تائی آن با موارد زیر مطابقت داشته با شد :
1 – مقا ومت مشخصه مقاومت متوسط
2 – مقاومت هریک از نمونه ها برای بتنهای با مقاومت مشخصه کمتر از 250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع بزرگتر یا مساوی 80% مقاومت مشخصه باشد .
3 – مقاومت هریک از نمونه ها ( از سری نمونه سه تائی ) برای بتنهای با مقاومت مشخصه بیشتر یا مساوی 250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع بزرگتر یا مساوی 85% مقاومت مشخصه باشد .
- مقاومت متوسط برابر است با میانگین مقاومت سه نمونه
- مقاومت مشخصه مقاومتی است که توسط مهندس محاسب در نقشه های اجرائی درج می گردد .
حداقل مقاومت برای بتنهای با مقاومت مشخصه مختلف بر اساس 80 و 85% به شرح جدول زیر است :
مقاومت مشخصه بتن Kg/Cm2 450 400 350 300 250 200 150 100
85% مقاومت مشخصه بتن 382 340 297 255 212 - - -
80% مقاومت مشخصه بتن - - - - - 160 120 80
در حالتی که شرط اول برآورده نشود لیکن مقاومت متوسط 3 نمونه حداقل برابر 90% مقاومت مشخصه باشد به شرطی که سایر موارد گفته شده در بالا تامین گردد .
وظایف دستگاه نظارت ، آزمایشگاه و پیمانکار:
نمونه برداری از عملیات بتنی می بایست توسط مامور واجد شرایط آزمایشگاه و در حضور نماینده دستگاه نظارت به طور صحیح و طبق استاندارد انجام گردد.
آزمایشگاه موظف است نمونه های گرفته شده از بتنهای مورد نظر را در شرایط استاندارد حفظ و نگهداری نماید و همچنین دستگاه نظارت موظف به کنترل نحوه نگهداری نمونه های بتن می باشد .
در تعیین مقاومت بتن هریک از قسمتهای ابنیه فنی ، ملاک عمل نتایج مقاومتهای نهائی نمونه های 28 روزه و یا 42 روزه می باشد ...
- ۹۵/۱۱/۲۸